×
×

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste airco installateurs in jouw regio. Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan er heel wat geld mee besparen op je installatiekosten.

Geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airconditioning-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Airco vs warmtepomp: wat zijn de verschillen?

Een airco en een warmtepomp zijn twee toestellen die erg op elkaar gelijken. De airco is in eerste instantie bedoeld om te koelen, maar kan in sommige omstandigheden ook verwarmen. De warmtepomp is dan weer in eerste instantie bedoeld om te verwarmen, maar kan in de zomer ook voor verkoeling zorgen.

Ook de manier waarop beide toestellen werken is gelijkaardig. Ze zuigen lucht van buiten aan, verwarmen of verkoelen al naargelang de behoefte, en zullen de lucht op de gewenste temperatuur binnenshuis afgeven.

Wat zijn dan juist de verschillen tussen de airco en de warmtepomp? Wat zijn de argumenten om voor een airco, danwel een warmtepomp te kiezen?

In dit artikel:

Hoe werkt een warmtepomp?

Met een warmtepomp kan je op een milieuvriendelijke manier warmte en sanitair warm water genereren. Een lucht warmtepomp zal warmte afgeven onder de vorm van warme lucht. Een water warmtepomp zal warmte afgeven onder de vorm van warm water.

Een warmtepomp kan verschillende energiebronnen gebruiken om warmte te genereren. Zo kan een warmtepomp de buitenlucht aanzuigen en hieruit de warmte onttrekken. Andere warmtepompen onttrekken dan weer de warmte uit de aardbodem of het grondwater.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuwe ecologische warmtepomp!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een ecologische en zuinige warmtepomp te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
warmtepomp-installateur

aanvraag starten


Soorten warmtepompen

Er zijn 4 verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van hoe ze hun warmte afgeven en op basis van welke warmtebron ze hun warmte genereren.

Lucht lucht warmtepomp

De lucht lucht warmtepomp is het goedkoopste type warmtepomp. Het bestaat uit een buitenunit die de buitenlucht aanzuigt en omzet in warme lucht, en een binnenunit die de warme lucht in de woning blaast.

De lucht lucht warmtepomp lijkt dus het meest op een omgekeerde airco. Het is ook de enige warmtepomp die warmte afgeeft onder de vorm van lucht. Hierin gelijkt de lucht lucht warmtepomp dus heel hard op de airco, die ook lucht in de woning blaast.

Net zoals een airco kan je er ook bij de lucht lucht warmtepomp voor kiezen om meerdere binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit. Het kost iets meer, maar je kan dan tegelijk meerdere kamers verwarmen.

De prijs voor een lucht lucht warmtepomp begint al vanaf zo'n 2.500€.

Lucht water warmtepomp

Ook de lucht water warmtepomp genereert warmte door de buitenlucht aan te zuigen en samen te drukken. Maar het verschil met de lucht lucht warmtepomp is dat de lucht water warmtepomp zijn warmte zal afgeven onder de vorm van water. Een lucht water warmtepomp wordt bijvoorbeeld vaak aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie of een systeem van vloerverwarming. Je kan een lucht water warmtepomp bijvoorbeeld ook gebruiken om voor zwembadverwarming.

In de zomer is de lucht water warmtepomp ook in staat om te koelen. Het gaat dan om passieve koeling.

Grond water warmtepomp

De grond water warmtepomp is een geothermische warmtepomp die warmte genereert op basis van de warmte in de aardbodem. Indien je diep genoeg in de aardbodem gaat, heeft deze een vrij constante temperatuur doorheen het jaar. Enerzijds door de zon die op de aardbodem schijnt, anderzijds door het magma in het midden van de aarde. Een grond water warmtepomp zal deze warmte onttrekken uit de aardbodem, en in de woning afgeven.

De grond water warmtepomp is een duurder type warmtepomp, aangezien dure grondboringen nodig zijn om aan de warmte diep in de grond te geraken. Prijzen lopen op naar 10.000€ en meer.

Ook dit type warmtepomp is in staat om passieve koeling te voorzien in de zomer, aangezien de temperatuur diep in de aardbodem dan koeler is dan de temperatuur van de buitenlucht. Ook hier wordt de warmte (en koelte) afgegeven aan een gesloten watercircuit, zoals een centrale verwarmingsinstallatie of vloerverwarming.

Water water warmtepomp

Tot slot is er ook nog de water water warmtepomp. Dit toestel zal warmte onttrekken uit het grondwater. Ook het grondwater diep in de aardbodem heeft immers een constante temperatuur. De warmte onttrekken uit het grondwater gebeurt op een gelijkaardige manier als bij de grond water warmtepomp. Via een captatienet in de aardbodem gaat men het grondwater kunnen bereiken, waarna dit grondwater z'n warmte afgeeft aan een gesloten watercircuit.

Net als de grond water warmtepomp is dit een relatief duur type warmtepomp, aangezien ook hier grondboringen nodig zijn.

Ook de water water warmtepomp is in staat om in de zomer voor passieve koeling te zorgen.

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp kan dus niet alleen warmte genereren, sommige warmtepompen zijn ook in staat om te koelen in de zomermaanden.

Indien een warmtepomp ook kan koelen, dan gaat het in feite om een lucht lucht warmtepomp die in staat is om z'n werking om te keren. Een lucht lucht warmtepomp zal normaal gezien buitenlucht aanzuigen en samendrukken, waardoor het op die manier warmte genereert. Deze warme lucht wordt dan binnenshuis terug afgegeven.

Wanneer het binnen te warm is, dan zal die lucht lucht warmtepomp z'n werking dus gewoon omkeren. In dat geval zal het de warme lucht van binnen aanzuigen, en buiten terug afgeven. Hierdoor wordt het binnen een aantal graden koeler.

Wat zijn de verschillen tussen een airco en een warmtepomp?

Een warmtepomp is initieel bedoeld om te verwarmen, terwijl een airco initieel bedoeld is om te koelen. Maar dat is niet het enige verschil tussen beide toestellen.

Zo hebben we gezien dat de warmteafgifte verschillend kan zijn. Een airco geeft koude steeds af onder de vorm van lucht. Een airco blaast koude lucht rechtstreeks in de kamer.

Een warmtepomp zal daarentegen z'n warmte vaak afgeven aan een verwarmingssysteem. Het gaat dan om een centraal verwarmingssysteem of een systeem van vloerverwarming. Gaat het om een lucht lucht warmtepomp, dan zal de warmte wel de kamer worden ingeblazen door middel van een binnenunit.

Hoewel een warmtepomp ook kan koelen, gaat het in de praktijk vaak om passieve koeling. Dit betekent dat een warmtepomp minder sterk zal koelen dan een airco. Indien je een warmtepomp laat koelen, dan zal de temperatuur in de kamer met slechts een paar graden zakken, wat minder is dan bij een volwaardige airco. Niettemin zijn die paar graden soms al voldoende om de gevoelstemperatuur heel wat aangenamer te maken in de zomer.

Gratis offertes: Vergelijk warmtepomp installateurs

Wil je graag een warmtepomp plaatsen die ook in staat is om te koelen in de zomer? En ben je op zoek naar een goede installateur en z'n prijzen? Vul ons offerteformulier in, en vraag in één klap een gratis offerte op maat aan bij meerdere installateurs in jouw regio. Vergelijk hun offertes, en bespaar tot wel 35% op je eindfactuur.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


warmtepomp installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning