×
×

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste airco installateurs in jouw regio. Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan er heel wat geld mee besparen op je installatiekosten.

Geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airconditioning-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Airco onderhouden: belang, verplichtingen en prijzen

Wie een airco in z'n woning of kantoor heeft, die wil natuurlijk dat deze zo lang mogelijk en zo goed mogelijk blijft werken. Daarom is een regelmatige onderhoudsbeurt ten zeerste aan te raden. In sommige gevallen is een onderhoudsbeurt voor een airco installatie zelfs verplicht.

In dit artikel ontdek je wanneer zo'n onderhoudsbeurt verplicht is, wat er juist gecontroleerd wordt bij een onderhoudsbeurt, en hoeveel een onderhoud kost.

In dit artikel:

Wanneer is het onderhoud van een airco verplicht?

Je airco installatie regelmatig laten onderhouden is altijd een verstandige keuze. In sommige gevallen is een onderhoudsbeurt zelfs verplicht. Het is zelfs wettelijk bepaald hoeveel keer je je installatie moet laten onderhouden. Of het onderhoud verplicht is, en hoeveel keer je je installatie dan moet laten nakijken, is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel dat wordt gebruikt.

Valt je installatie onder het verplichte onderhoud, dan is niet enkel de frequentie wettelijk bepaald. Je hebt daarnaast ook nog een aantal andere verplichtingen.

Lektest

Zo is het verplicht om tijdens het onderhoud een lektest te laten uitvoeren. Met deze test wordt nagegaan of je installatie geen lekken vertoond. Deze lektest moet, net zoals het onderhoud in het algemeen, worden uitgevoerd door een gecertificeerd koeltechnicus, die bovendien voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf werkt.

Logboek

Daarnaast ben je ook verplicht een logboek bij te houden. Hierin staan allerlei gegevens vermeld, zoals een verslag van alle herstellingen en onderhoudsbeurten, maar ook gegevens van de installatie, de installateur, enz. Dit logboek ontvang je steeds bij de installatie van de airco, en moet je dus goed bijhouden. Je moet het logboek immers kunnen voorleggen wanneer je een volgende onderhoudsbeurt of herstelling laat uitvoeren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Waarom is het onderhouden van je airco belangrijk?

Verplicht of niet, je airco onderhouden is steeds verstandig. Dit zijn maar enkele redenen waarom je je airco zouden moeten onderhouden, zelfs al is het niet verplicht.

airco onderhoud © Shutterstock - Het onderhoud van een airco installatie

+ Door je airco regelmatig te laten onderhouden, worden eventuele problemen tijdig opgespoord. Hierdoor vermijd je hogere herstellingskosten wanneer je airco toch defect zou zaken.

+ Net zoals bij vele andere producten zal ook je airco langer meegaan wanneer het goed onderhouden wordt. Een langere levensduur betekent dat je minder snel een nieuwe zal moeten kopen, wat je weeral geld doet uitsparen.

+ Een airco die goed onderhouden wordt, die werkt ook gewoon efficiënter. Zo zal goed onderhouden airconditioning minder verbruiken, waardoor je energiefactuur lager zal zijn.

+ Een goed onderhouden airco is ook beter voor je gezondheid. Schimmels en bacteriën zullen zich immers niet in de installatie nestelen, waardoor je slechte geurtjes en allergieën vermijdt.

Hoe weet je wanneer je airco een onderhoud nodig heeft?

Heb je een airco installatie met minder dan 3kg koelmiddel, dan is een onderhoudsbeurt dus niet verplicht. Maar zoals we al verschillende keren aanhaalden, is het ook dan een verstandige keuze om je installatie regelmatig te laten nakijken. Wanneer weet je nu eigenlijk wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt?

Hier zijn enkele zaken waarop je kan letten.

De airco maakt veel lawaai

Lawaaihinder is één van de indicatoren die aangeven dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Ook het type lawaai kan al een eerste indicatie geven van wat het probleem juist is.

Ratelend geluid

Een ratelend geluid wijst heel vaak op een ventilator die geblokkeerd is.

Krassend geluid

Bij een krassend geluid heb je heel vaak te maken met een versleten kogellager.

Borrelend geluid

Hoor je een borrelend geluid, dan is de kans groot dat je met een lek zit.

Je hebt een hogere energiefactuur

Ook een hogere energiefactuur kan erop wijzen dat er een probleem is met je airco installatie. Een airco die niet meer optimaal werkt, die zal meer energie verbruiken. En dat merk je in de eerste plaats op je energiefactuur.

Je airco werkt minder goed

Als je airco beduidend minder goed werkt dan in het begin, dan wijst dit ook op een probleem. Je airco zal dan bijvoorbeeld veel meer tijd nodig hebben om een ruimte te koelen. Dit kan erop wijzen dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

Hoe verloopt een onderhoudsbeurt van een airco?

Er zijn steeds een vast aantal taken die uitgevoerd moeten worden tijdens zo'n onderhoudsbeurt. Het mag dan ook niet verbazen dat zo'n onderhoudsbeurt vrij strikt verloopt.

Zo worden alle belangrijke onderdelen van de airco gecontroleerd. Indien nodig worden er uiteraard ook onderdelen vervangen.

Ook worden filters en units gereinigd, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te nestelen in je installatie.

Tot slot wordt de installatie ook gecontroleerd op lekken.

Dit zijn maar enkele van de taken die worden uitgevoerd tijdens een onderhoudsbeurt.

airco onderhoud © Shutterstock - Het reinigen van de filters is een belangrijk onderdeel van het onderhoud

Hoeveel kost het onderhoud van een airco?

De prijs voor het onderhoud van je airco varieert al naargelang de werken die je wil laten uitvoeren. Bovendien kan je ook kiezen voor een eenmalig onderhoud of voor een onderhoudscontract.

Eenmalig onderhoud

Indien je kiest voor een eenmalig onderhoud, dan komt het initiatief voor het onderhoud van de gebruiker zelf. Mensen die kiezen voor deze formule, willen doorgaans niet verbonden zijn aan een contract.

Deze formule heeft zowel voordelen als nadelen. Vele mensen beschouwen het als een voordeel dat ze zelf kunnen beslissen wanneer ze hun airco laten onderhouden, en dat ze dus niet gebonden zijn aan een contract. Het nadeel is dan weer dat je als gebruiker het risico loopt dat je je airco niet op tijd laat onderhouden, en dat er al schade is opgelopen.

Zeker wanneer je airconditioning al enkele jaren oud is, moet je zelf goed opvolgen wanneer een onderhoud wenselijk is. Eenmalig onderhoud is daarom het meest aan te raden bij installaties die nog vrij nieuw zijn.

Kies je voor een eenmalig onderhoud, dan mag je rekenen op een prijs rond de 150€ per onderhoudsbeurt.

Groot onderhoud

Net zoals bij een wagen is ook bij een airco op geregelde tijdstippen een groot onderhoud wenselijk. Als leidraad wordt vaak eenmaal om de twee jaar gebruikt.

Tijdens het groot onderhoud zal de airco bijgevuld en gevacumeerd worden. Dit wordt gedaan om het koelvermogen niet te verliezen. Tijdens het vacumeren zal men de koelvloeistof uit de installatie verwijderen en de leidingen vacuüm zuigen. Men doet dit om al het resterende vocht uit de leidingen te verwijderen.

Vervolgens zal de technicus een zogenaamd detectievloeistof in de leidingen aanbrengen, en daarmee controleren of de airco niet lekt. Indien er geen lekken zijn, dan kan de airco opnieuw gevuld worden met koelvloeistof.

Een groot onderhoud is dus eigenlijk een standaard onderhoud, waarbij de airco ook gevacumeerd en bijgevuld wordt. Het is verstandig om de standaard onderhoudsbeurt te combineren met het vacumeren en bijvullen, aangezien die laatste enkel mogen uitgevoerd worden door een erkend aircospecialist.

Bovendien zal dit qua prijs ook goedkoper uitkomen. Vacumeren en bijvullen kost gemiddeld tussen de 60 en de 90€. Indien je dit combineert met een standaard onderhoud, dan kost het vacumeren en bijvullen je gemiddeld slechts 40€ extra.

Onderhoudscontract

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een onderhoudscontract. Bij deze formule komt een technicus op vooraf afgesproken tijdstippen (bv. eenmaal per jaar) bij je langs voor een onderhoud, en dit tegen een voordelige prijs.

Het grote voordeel van deze formule is dat je airco het regelmatige onderhoud krijgt dat het nodig heeft, en dat de technieker dus tijdig bepaalde problemen kan detecteren. Hierdoor vermijd je hoge herstellingskosten, en gaat je airco ook langer mee.

Bovendien is de gemiddelde prijs voor een onderhoudsbeurt via een onderhoudscontract lager dan wanneer je een eenmalig onderhoud laat uitvoeren. Voor een airo onderhoud via een onderhoudscontract betaal je gemiddeld zo'n 100 à 150€.

Hieronder vind je nog eens het overzicht van alle prijzen.

Type onderhoudGemiddelde prijs
Eénmalig airco onderhoud150 euro
Groot onderhoud (incl vacumeren en bijvullen)150 à 200 euro
Onderhoudscontract airco100 à 150 euro

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Op zoek naar een specialist die je kan helpen bij het installeren van een airco? Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt meteen gratis offertes op maat van de beste installateurs actief in jouw regio. Vergelijk hun offertes, en bespaar zo op je prijs.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning