×
×

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Via onderstaand offerteformulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij de beste airco installateurs in jouw regio. Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan er heel wat geld mee besparen op je installatiekosten.

Geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting!

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

airconditioning-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Welke soorten airco systemen zijn er? Een overzicht!

Wie op zoek is naar een airco, die zal merken dat er verschillende soorten airco’s te verkrijgen zijn. Ze kunnen enerzijds ingedeeld worden op basis van hun flexibiliteit, en anderzijds op basis van het aantal units.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elk type airco? En hoeveel bedraagt de prijs?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuwe airco plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een installateur te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk koele woning dankzij een airco!

Nooit meer wakker liggen tijdens een zwoele zomernacht?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Op zoek naar verkoeling op een hete zomerdag? Terug kunnen slapen tijdens een zwoele nacht? Wacht niet langer om een airco te plaatsen! Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
airco installateur

aanvraag starten


Vaste airco vs mobiele airco

Als eerste kan een onderscheid gemaakt worden tussen vaste airco’s en mobiele airco’s.

Vaste airco’s

Zoals de naam al doet vermoeden, worden vaste airco’s aan de muur of het plafond gemonteerd, zonder dat ze daarna nog verplaatst worden. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over de plaats waar je de airco gaat installeren. Uiteraard is het mogelijk om de airco te demonteren, maar dit brengt extra kosten met zich mee.

De plaats waar je de airco installeert is dus heel belangrijk. Kies voor een ruimte in huis waar je de koele lucht het best kan gebruiken. Denk hierbij aan de woonkamer of de slaapkamer.

Airco plaatsen in de slaapkamer? Waarop moet je letten?.

inbouw airco © Shutterstock - Een vaste airco, netjes ingebouwd in het plafond

Eens je hebt bepaald in welke ruimte je de airco wil installeren, moet je ook nog bepalen hoe je de airco gaat installeren. Je kan immers kiezen uit verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor een vloermodel, een wandmodel of een plafondmodel.

Bij een vloermodel wordt de airco unit aan de wand dicht tegen de vloer geplaatst. Bij een wandmodel wordt de unit vaak net onder het plafond geplaatst. Een plafondmodel wordt dan weer in het plafond ingebouwd.

Qua koelvermogen zijn het wandmodel en het plafondmodel het meest interessant. Indien koele lucht vanuit de hoogte een ruimte wordt ingeblazen, dan wordt die koele lucht beter verspreid over de ruimte. Een plafondmodel heeft als bijkomend voordeel dat het netjes wordt ingebouwd in het plafond, wat esthetisch gezien veel mooier is. Ook wandmodellen kunnen worden ingebouwd in de muur.

Inbouwmodellen zijn omwille van hun complexere montage iets duurder dan opbouwmodellen. Bovendien is inbouw bijna enkel mogelijk bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie.

VoordelenNadelen
+ Groter koelvermogen Duurder
+ Staat niet in de weg Niet flexibel
+ Verschillende opstellingen mogelijk Inbouw niet altijd mogelijk

Bekijk ons artikel over vaste airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Mobiele airco’s

mobiele airco © Shutterstock - Een mobiele airco, met afvoerslang uit het raam

In tegenstelling tot vaste airco’s worden mobiele airco’s niet op een vaste plaats gemonteerd, maar zijn ze voorzien van wieltjes en kunnen ze dus makkelijker verplaatst worden. Dit betekent dat je vooraf niet hoeft na te denken over de plaats waar je de airco wil plaatsen.

De flexibiliteit van mobiele airco’s is ongetwijfeld het grootste voordeel. Een ander voordeel van mobiele airco’s is hun lagere prijs. In tegenstelling tot vaste airco’s hebben mobiele airco’s geen complexe installatie nodig. Dit bespaart je een hoop installatiekosten, wat de totale kostprijs iets lager maakt.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan mobiele airco’s. Dit type airco’s zijn vaak groot en log, en durven wel eens in de weg staan. Bovendien gaat het vaak om monoblock toestellen, die nogal wat lawaai maken.

VoordelenNadelen
+ Flexibel Laag koelvermogen
+ Goedkoop Niet zo efficiënt
+ Makkelijke installatie Lawaaierig

Bekijk ons artikel over mobiele airco's, of vraag meteen een offerte aan.

Monoblock airco vs split airco

Airco toestellen kunnen ook worden onderverdeeld op basis van het aantal units waaruit het systeem is opgebouwd.

Monoblock airco

monoblock airco © Shutterstock - Een monoblock airco is vaak een mobiel toestel, maar kan ook vast gemonteerd worden

Een monoblock airco is een airco toestel dat slechts uit één enkele unit bestaat. In dit geval zitten alle componenten van de airco dus in één enkel toestel. Het voordeel hiervan is de flexibiliteit. Je hoeft immers slechts 1 unit te installeren, wat de montage veel makkelijker maakt.

Monoblock toestellen hebben dus geen buitenunit. En dat is voor veel mensen een voordeel. Niet alleen moet je de nodige ruimte hebben voor het installeren van zo’n buitenunit, het zijn bovendien niet meteen de mooiste toestellen op esthetisch vlak.

Monoblock airco’s zijn in de praktijk bijna steeds mobiele toestellen. Dit betekent dat je ze makkelijk van plaats kan veranderen. Overdag kan het toestel bijvoorbeeld in de woonkamer staan, terwijl je het toestel ’s nachts in de slaapkamer zet.

Het ontbreken van een buitenunit kan in sommige opzichten een voordeel zijn, maar is vaak ook een nadeel. Monoblock airco’s zijn voorzien van een afvoerslang, waarmee de warme lucht naar buiten moet worden afgevoerd. Vaak wordt deze afvoerslang dan uit het raam of in de deuropening geplaatst. Dit impliceert dat het raam of de deur open moet staan, waardoor warme buitenlucht terug naar binnen kan komen. Dit is uiteraard niet zo efficiënt.

VoordelenNadelen
+ Geen buitenunit nodig Lawaaierig
+ Makkelijke installatie Lager koelvermogen
+ Goedkoop Niet efficiënt door afvoerslang

Split airco

split airco © Shutterstock - De installatie van de buitenunit van een split airco

Een split airco is een systeem met een buitenunit en een binnenunit, die met elkaar verbonden staan. De buitenunit heeft als functie om de buitenlucht aan te zuigen en te verkoelen. De koele lucht wordt vervolgens via kanalen naar de binnenunit gevoerd, die de verkoelde lucht binnenshuis in de ruimte blaast.

Aangezien een split airco uit twee aparte units bestaat, is de installatie van dit systeem wel wat complexer dan bij monoblock airco’s. Split airco’s zijn daarom ook wel wat duurder dan monoblock airco’s.

Bovendien moet je de nodige plaats voorzien voor het installeren van een buitenunit. Vaak wordt deze buitenunit op een plat dak of aan de buitengevel gemonteerd. Veel mensen kiezen liefst voor een plekje uit het zicht, aangezien een buitenunit niet echt aantrekkelijk is om naar te kijken.

binnenunit airco © Shutterstock - De stille binnenunit van een split airco heeft zeker in de slaapkamer z'n voordelen

Maar tegen die enkele nadelen staan wel een heleboel voordelen. Het belangrijkste voordeel is het hogere koelvermogen. Aangezien je niet met een afvoerslang moet werken, kunnen alle ramen en deuren mooi gesloten blijven. Hierdoor blijft de warme buitenlucht gewoon buiten.

Een ander belangrijk voordeel is het geluidsniveau. In de buitenunit zitten alle lawaaierige componenten van de airco. Dit betekent dat de binnenunit veel minder luid is dan een monoblock airco. Zeker in de slaapkamer is dit een wereld van verschil.

Split airco’s zijn in de praktijk vaak vaste toestellen. De binnenunits worden dan vaak gemonteerd aan de muur of in het plafond. Ze staan dus niet in de weg, zoals monoblock toestellen.

VoordelenNadelen
+ Stillere binnenunit Duurder
+ Hoger koelvermogen Ruimte voorzien voor buitenunit
+ Meerdere binnenunits koppelen mogelijk Complexere installatie

Multi split airco

Technisch gezien is het mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan één enkele buitenunit. Dit is interessant, aangezien je dan meerdere ruimtes tegelijk kan koelen. Men spreekt in dit geval dan over een multi split airco.

Wanneer je kiest voor een multi split airco systeem, dan is voorafgaande planning zeer belangrijk. Je moet immers alle binnenunits aan de buitenunit kunnen koppelen, waardoor je vooraf goed moet incalculeren waar alle kanalen moeten lopen. Vaak wordt dan ook gekozen voor een multi split airco bij nieuwbouw of grondige renovatie.

Maar indien je later toch nog een bijkomende binnenunit wil koppelen, dan is dit zeker mogelijk. Wel moet je kijken of de buitenunit deze bijkomende binnenunit aankan. Er zit immers steeds een limiet op het aantal binnenunits dat gekoppeld kan worden aan één enkele buitenunit. Deze limiet is afhankelijk van merk tot merk. Indien de buitenunit deze bijkomende binnenunit niet aankan, dan kan je er nog steeds voor kiezen om een tweede buitenunit te plaatsen.

Prijs voor elk type airco

In dit artikel zijn de meest voorkomende airco soorten aan bod gekomen. Wat is nu de prijs van elk van deze airco toestellen?

Mobiele aircotoestellen zijn het goedkoopst. De prijs voor een mobiel aircotoestel start al vanaf 200 euro. Wil je een mobiel toestel met een hoger koelvermogen en met bijkomende opties? Dan kan de prijs oplopen tot zo’n 1.000 euro.

Vaste aircotoestellen zijn een flink stuk duurder. Dat komt mede door de installatiekosten. Voor een vaste monoblock airco beginnen de prijzen vanaf 1.200 euro inclusief montage. Voor een vaste split airco begint de prijs vanaf 1.500 euro.

Kies je voor een multisplit airco? Dan zal de prijs oplopen naarmate je meer binnenunits koppelt aan het systeem. Per bijkomende unit mag je rekenen op een meerprijs van zo’n 800 tot 1.000 euro.

Hieronder vind je nog eens het overzicht van alle prijzen.

Type aircoPrijs (inclusief montage)
Vaste airco (monoblock)1.200€ à 3.000€
Vaste airco (split)1.500€ à 3.000€
Per bijkomende binnenunit800€ à 1.000€ extra
Mobiele aircoVanaf 200€

Gratis offertes: Vergelijk airco installateurs

Op zoek naar verkoeling tijdens de zomermaanden? Wacht niet langer om een aircotoestel te laten plaatsen. Vraag via ons offerteformulier gratis offertes aan bij meerdere installateurs in jouw regio. Zo kan je prijzen vergelijken, en weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor het laten installeren van je aircotoestel.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


airco installateur
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Richtprijzen voor airconditioning
Welke soorten airco's zijn er?
Offertes voor airconditioning